Start » Lammeren Nieuws » wat zijn fleslammeren

Wat zijn fleslammeren ?? Nader toegelicht

 


Bij de geboorte van lammeren zowel bij de schapen als geiten kan het gebeuren dat moeder totaal niks wilt weten van har lam(meren). Of moeder heeft geen melk of tijdens de bevalling is moeder overleden.

de verzorger dit overkomt kan hij maar één ding doen, zorg voor dragen om de lammeren met de fles grootte brengen, deze lammeren worden ook wel stoters of
leb-lammeren genoemd, wij hier op de kinderboerderij noemen we dit fles lammeren.
En het begin net na de geboorte is het van groots belang dat de lammeren

biest krijgen dit is een geelachtig gelei melk, waar alle stoffen inzit die de lammeren voor de rest van haar leven nodig hebben. Mocht dit niet het geval zijn dat moeder dier geen biest heeft. Bestaat de mogelijkheid om biest te kopen in een meestal boerenwinkel. Dit is in de vorm van poeder en moet aangemaakt worden met warm water. Maar wenselijk is toch zoveel mogelijk te laten drinken bij de moeder.
Nadat de lammeren biest hebben gehad komt de fessen tijd aan. Ook dit melk is in poedervorm en wordt aangemaakt met warm water liefst op lichaamstemperatuur dat is 37 graden. In het begin van fles tijd wordt het lam dan bij de moeder weggehaald. Dit kan wel 2 a 3 na de bevalling plaatsvinden. Mocht dit zo zijn ga er dan maar vanuit dat dit dat er dan veel van je verwacht wordt.
fles bedraagt dan van 25 naar 50 ml per fles per lam. Dit wordt dan verdeeld over 24 uur . de volgende dag weer net zo lang tot dat ze groot en zelfstandig kunnen eten en drinken. Natuurlijk wordt de inhoudt van de flesjes melk meer en minder vaak de fles geven.

Hoe gebeurt dit nu bij ons op de boerderij?
Al vroeg in het jaar wordt er naar ons gebeld of we ook weer bereid zijn op fleslammeren op te nemen. Natuurlijk willen de vrijwilligers dit wel. Het is leuk om te zien om de lammeren groot zien te worden. Ook wil het wel eens gebeuren dat een lam het niet red. Innerlijk is met het lam dan niet goed , meestal wordt deze lam dan al terplekke door moederdier niet meer geaccepteerd. Ook dit is moeilijk voor ons. Om afscheid te nemen van zo,n klein diertje. Maar het hoort er nu eenmaal bij maar het wendt nooit. Maar gelukkig worden ze meestal bij ons groot.
Als eenmaal de lammeren gebracht zijn wordt er onderling met de vrijwilligers al hevig gediscuteerd op welke avond zij dan wel de lammeren de fles willen geven. Meestal doen ze dat met zijn tweetjes, want afspraak is afspraak ik wil niet dat zij hier avonds alleen zitten. Als de dames dan hiermee eens zijn, met wie wat en wanneer ze hier avonds hier zijn wordt er een schema in elkaar gezet. Overdag zijn de stagelopers hier dan en avonds laat mag ik dan mijn ronde doen meestal tussen 12.00 en 01.00. Om 08.30 nemen de dames het dan weer over.

Beste mensen dit is wel het mooiste van wat je als vrijwilliger kan mee maken. Het groot brengen van lammeren. De ene is nog liever dan de andere. Vorig jaar hadden wij een geitje van 2 dagen bij ons en dit ging op zich wel prima wilde goed drinken na de vierde dag lag deze geitje half dood in de stal. Wilde wel drinken maar had niet de kracht om op te staan. Al het melk kwam er ween net zo snel uit. Na een tijd hebben we een zonde gebruik. (dit is een flesje met een lange rubberen dun slag eraan. Deze slag wordt dan via haar bekje naar de maag gedrukt. Op deze manier krijgt ze dan als nog vocht naar binnen )
Ondertussen kwam het melk na een half uur het melk er steeds uit. Bij de allerlaatste poging om de slang eruit te hang zat er een kleverige prop stro aan de slang kleven.
Geitje begon te hoesten en braken en weilicht begon ze te drinken. Nog geen uur later liep ze alweer tussen de andere lammeren af of er niks is gebeurt. Kijk en hier doe wij het voor net zo lang blijven uitproberen totdat er weer leven in zit.


Dat is dan onze verdienste. Opgelucht en voldaan gaan we met sluitingstijd naar huis. Alweer kijkend naar de volgend dag.
Deze lammeren worden niet als lammeren door andere schapen of geiten geaccepteerd. Deze lammeren zien ons dan ook als moeder. Na drie maanden als er voldoende gras is moet er mee gelopen wordt er een rondje gelopen naar het grote grasveld. Lekker genieten van het verse gras. Tijdje daarna mogen ze dan onder toezicht naar van ons de andere dieren. Ook dit is een proces op zich. Ze willen niet alleen losgelaten worden. maar goed na eenmaal een verkenningproces  lopen ze dan met zijn allen op het grasveld. Langzaam wordt de geur van onderling geaccepteerd. Herkenning van eigen stalgeur is zeer belangrijk. Daarmee is dan het grootbrengen van de fleslammeren afgelopen. Nu moeten ze schaap worden . lammeren lopen nu dan zelfstandig lekker in het voorjaar zonnetje

Wij wachten dan nu alweer op volgend jaar naar een nieuwe ronde

Mensen ik groet U. .