Pony,s

Mannetje Hengst

Vrouwtje Merrie
Jong veulen
Draagtijd: 11 maanden en 3 dagen
Aantal jongen 1
Gewicht vanaf 200 kilo (shetlander)
tot wel 1000 kilo voor een trekpaard
Levensverwachting circa 20 - 25 jaar


De aard van het paard
Een paard is een vriendelijk en sociaal dier. Paarden leven het liefst in een kudde. Het zijn dan ook echte kuddedieren. Ze communiceren via lichaamstaal met elkaar en ook met jou!
Je kan het ook aan de pony zien of hij het leuk vindt. Kijk maar eens naar zijn oren. Die kunnen alle kanten op bewegen! Heeft het paard zijn oren naar voren? Dan is hij nieuwsgierig. Hij vraagt zich dan af “Hé, wat gebeurt daar?”
Heeft hij zijn oren plat in zijn nek? Dan moet je oppassen. Hij is dan op zijn hoede en waarschuwt je niet in de buurt te komen.
Een kudde pony’s bestaat in het wild uit een hengst (mannetje) een groep merries (vrouwtjes) en veulens (jonge pony’s). De leider van de groep is een oude merrie. Een merrie is elf maanden drachtig.
Als het veulen geboren is, kan het binnen een uur al staan! maar hij moet nog wel een paar maanden bij zijn moeder blijven.

Verzorging
Om een paard te kunnen verzorgen, moet je veel tijd, geld en ruimte hebben. Een paard moet dagelijks geborsteld worden. Ook moet je elke dag ervoor zorgen dat de pony genoeg beweging krijgt.
En vergeet niet dat de stal nog uitgemest moet worden
.
Huisvesting
Op de bodem van de stal ligt stro. Stro is wat anders dan hooi. Stro is geel en veel dikker.
Dit wordt meestal gebruikt als bodembedekker in de stal. Hooi is gedroogd gras. Hier eten de paarden van
.Een pony staat meestal overdag in het weiland.
Het liefst staat hij met andere pony’s of paarden. ’s Nachts staan veel pony's op stal. Maar het is niet
zielig als een pony in de regen staat. De vacht van de pony is namelijk waterdicht.

Paarden op de kinderboerderij
Op veel kinderboerderijen worden paarden of pony's gehouden. Meestal pony's, zodat jonge bezoekers een rondje kunnen rijden. Ook is een pony minder 'eng' voor jonge kinderen dan een groot paard. Maar als er ritjes met een kar gemaakt moeten worden,is een paard daar wel uitstekend geschikt voor!

Paarden in Nederland
In Nederland worden zo'n 400.000 paarden gehouden. Het grootste deel hiervan wordt gehouden voor de recreatie. Dus de ruitersport en de mens sport. Er worden nog maar weinig paarden gehouden voor het werk