Draag jij in de winter ook lekkere warme wollen truien? Wist je dat die trui al eens eerder is gedragen? Wol komt van het schaap. In de zomer is het alleen veel te warm om met een warme trui rond te lopen, dus dan worden de schapen geschoren. En van die wol maken ze truien.

 


Diersoort:
Het schaap Mannetje Ram
Vrouwtje ooi
Jong Lam
Draagtijd 5 maanden min 5 dagen
Aantal jongen 1 tot 3
Gewicht circa 60 kilo
Levensverwachting 15 jaar

 

 De aard van het schaap.
Schapen zijn echte kuddedieren. Ze zeggen niet voor niks "Als er een schaap over de dam is, volgen er meer". Schapen blijven namelijk altijd bij elkaar. Let maar eens op als je schapen ziet. Als een schaap blaat, dan zullen andere schapen er op reageren. Zo weet het schaap dat de andere schapen in de buurt zijn.
Een schaap alleen is vaak erg ongelukkig. Ze voelen zich niet veilig zonder de andere schapen.
Schapen zijn een groot deel van de dag aan het grazen. Daarbij houden ze de andere schapen goed in de gaten. Als er een schaap ergens van schrikt en wegrent, zullen ze hem allemaal volgen.

Huisvesting
Schapen hebben weinig verzorging nodig. Ze worden meestal het hele jaar door buiten gehouden. Vaak worden ze wel op stal gezet tijdens het lammer-seizoen.


Voortplanting
In de herfst worden de ooien gedekt door de ram. In het najaar zie je vaak dat sommige schapen gekleurde vlekken op hun kont hebben. De ram heeft een stempelkussen op zijn borst hangen. Als hij een ooi dekt,
dan zet hij meteen een stempel op haar kont! Zo weet de boer welk schaap wanneer volgend jaar lammetjes krijgt. Na ongeveer vijf maanden worden de lammetjes geboren.

 
Schapen zijn bijna de hele dag aan het grazen. Gras is hun belangrijkste voedsel. Als er in de winter niet meer genoeg gras staat, dan krijgen ze ook hooi te eten.
Hooi is gedroogd gras. Dit wordt in de zomer gemaaid en bewaard voor de winter.
Op een kinderboerderij lopen vaak enkele schapen rond. Schapen zijn vaak wat schuwer dan geiten.

Aan het eind van het voorjaar worden de schapen geschoren. Op een aantal kinderboerderijen wordt
er dan een schaapscheerfeest' georganiseerd. Bezoekers worden dan uitgenodigd om te kijken hoe de schapen geschoren worden.


Schapen in Nederland
Het schaap stamt af van het wilde schaap. Het schaap wordt al eeuwenlang gehouden voor de wol. Maar ook voor het vlees, de melk en de begrazing. Tegenwoordig worden schapen vooral gehouden voor het vlees en als hobby.

Wist u dat
De ooi herkent haar lammetjes aan de geur. Als er een lammetje geboren wordt, dan ruikt de moeder goed aan haar lam om de geur te leren kennen.