Varkens

Ken je ze? De grote, roze dieren met hun 'stopcontactneuzen'? De varkens. Dit zijn intelligente en sociale dieren. De meeste kinderboerderijen hebben wel een of meerdere varkens. Soms hebben ze hele grote varkens, maar vaak ook kleinere rassen, zoals het hangbuikzwijntje of een mini-varken.

Een varken is het gelukkigst als hij samen met andere varkens gehouden wordt. Dat is ook niet zo raar, want varkens zijn heel sociaal! Praat maar eens tegen een varken. Vaak zal het varken terug praten door te knorren! Varkens communiceren ook met elkaar via knorgeluiden. Ze kunnen wel 26 verschillende knorgeluiden maken.
 
Verzorging
Een varken is een alleseter. Ze eten dan ook van alles, zoals nootjes, eieren, groente en slakken. Op een kinderboerderij is het niet makkelijk om elke dag eten te zoeken voor het varken, dus krijgt het varken meestal varkensbrokjes. Daar zit alles in wat het varken nodig heeft.
Wist je dat?
Elk big heeft een eigen speen. Zodra de biggetjes geboren zijn, vechten ze om de beste speen. Dat is de voorste speen, want daar komt de meeste melk uit. Als ze eenmaal een 'eigen speen' hebben, drinken ze daar voortaan altijd uit.
Huisvesting
De meeste varkens in Nederland wonen in een stal. Op kinderboerderijen mogen veel varkens ook naar buiten. Dan kan het varken lekker in de grond wroeten met hun neus en op zoek gaan naar eten. Of in de modder rollen! Varkens vinden het heel fijn om stro in hun stal te hebben. Daar maken ze een lekker bed van.
Varkens op de kinderboerderij
Varkens worden vaak met twee of meer varkens gehouden op een kinderboerderij. Grote rassen, de echte vleesvarkens, hebben veel ruimte nodig. Daarom worden op veel kinderboerderijen ook kleinere rassen gehouden, zoals het mini-varken of de KuneKune

Varkens in Nederland
Vleesvarkens worden meestal binnen gehouden, in grote schuren. Er worden in Nederland ongeveer 14 miljoen varkens gehouden. Wil je een keer een varkensboer bezoeken? Of meer te weten komen over varkens?